Nicky
A 4. részben láthatjuk, amikor Gaya megérkezik az Il Gook Hwae főhadiszállására, ahogy Aka és Aoki "edzenek" vagyis inkább harcolnak. Összeszedtem egypár ismertetőt a kardokról:

A katana klasszikus japán kard, a szamurájok fő fegyvere, köznapi nevén szamurájkard.
Többnyire békében hordták, élével felfelé hordták, közvetlenül az övbe tűzve, hogy gyorsabban ki tudják rántani. A jellegzetesen hajlott ívnek az az oka, hogy az egyenes kardok eltörtek, amikor igazán kemény és ellenálló felületbe ütköztek, ill. az ívelt pengét könnyebb kihúzni a hüvelyből.
Igazán minőségi kardokat csak a legjobb kardmesterek készítettek, hosszú hónapok kitartó munkájával, számtalan rituáléval övezve. A szamuráj a kardjától önszántából sosem vált meg, mert a lelke egy részét képezte
. A kacudzsinken (élő penge) kifejezés jól szemlélteti a szamuráj kardhoz való viszonyát.

A wakizashi (rövidkard) teljes hossza kb. fél méter, amúgy ugyanúgy néz ki, mint egy kicsinyített katana.
Gyakran hordták kiegészítő fegyverként.

A kodachi kevesek által ismert fegyver, mivel könnyű összetéveszteni a wakizashival. Csupán pengehossza, mely 5-10 cm-rel hosszabb és hajlított formája különbözteti meg. Pengevastagsága tekintetében kicsit erősebb.

A Ninja-to a nindzsák kardja. Ez is többnyire ívelt pengéjű, csak rövidebb, mint a katana. Egyszerű, díszítés nélküli. A markolatvédő is többnyire egy négyszög vagy kör alakú vaslemez.

Nodachi (hosszú kard) 1,5 és 2 m közti hosszúságú lehet. Többnyire erősen hajlított pengéjű. Kétkezes fegyver, mert bár vékony a pengéje, a hossza miatt nehéz és nagyon elől van a súlypontja. A mérete és súlya miatt csak teljes testtel és erős vállakkal és kezekkel lehet eredményesen használni.

A jitte egy ősi japán fegyver, az egykori rendőrség a szamurájok ellen vetette be. A jittével a kardcsapások ellen védekeztek és a rajta levő tüskével csavarták ki a fegyvert a szamurájok kezéből,  vagy eltörték vele a pengét vagy csak kiröppentették a kardot. Speciális alakú, kovácsolt és edzett acélból készült kb. 48 cm-es hosszú vasbot, rajta lapfogó tüskével. Nyele be
van tekerve, és a rajta levő díszítés annak a hercegnek a színeit viseli, akinek a szolgálatában a helyi rendőrség volt.
0 Responses

Megjegyzés küldése