Nicky


Az Inspiring Generation 2. részében, amikor Poong Cha meglátogatja Jung Tae-t, fecskefészekkel töltött harapnivalót visz neki:

"Fecskefészekkel van megtöltve. Egy fecske...tengeri növényeket gyűjt és összeragasztja a köpésével, hogy fészket csináljon.
A gengszterek gyakran eszik ezt. Ez a legjobb új bőr növesztésére. (segít gyógyulni)"  - Poong Cha

Összegyűjtöttem pár érdekességet a dologról :)

Az ehető madárfészek ázsiai nők széles körében népszerű, igen drága, gyógyhatásúnak ismert termék, amelyet főleg szépségápolási céllal, elsősorban a bőrre gyakorolt vélt kedvező hatása miatt fogyasztanak. Egyes fajtáiról elterjedt, hogy gazdagok tápanyagokban, erősítik az immunrendszert. Többnyire leves formájában kerül az asztalra.

A különleges csemege, vagyis a yan wo, ami szó szerint fecskefészket jelent, Kínában több száz éve a menü része, de Ázsián kívül keresett például az Egyesült Államokban is. Malajzia a világ legnagyobb exportőre, és 95 százalékban a kínai piacra szállít.
Forrás:
http://www.ma.hu/webbulvar.hu/128285/Bekemenyit_Kina_eheto_a_madarfeszek_de_csak_jol_megmosva

A szalangála fecske fészkéből készült levesből egy kilogramm ára 2 és 10 ezer dollár (360 ezer és 1,8 millió forint) között alakul.
Egy csészéért akár 25 ezer forintnak megfelelő összeget is elkérnek. A fecskefészekleves azért is ilyen drága, mert a sziklamélyedésekben található fészkeket sokszor életveszélyes körülmények között gyűjtik be. A fecskék fészkei tapasból készülnek, melyet nyáluk tart össze, tehát a leves tartalmaz egy adag nyálat, illetve különböző tengeri állatok maradványait, melyeket a fiókák nem fogyasztottak el.
Egy legenda szerint a leves egy kínai császár udvari szakácsának találmánya volt. Az uralkodó nem volt hajlandó egy évben kétszer ugyanazt az ételt elfogyasztani, ha ez mégis előfordult volna, a szakácsnak levágták volna a kezét. Amikor az ínyenc császár alkalmazottja kifogyott az ötletekből, vásárolt egy fecskefészket egy borneói árustól, és felszolgálta. A fecskefészek a kiváltságosok étele maradt.

0 Responses

Megjegyzés küldése